Elon Musk, bizi Twitter ile mi kontrol edecek?
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk Twitter’ın yeni sahibi oldu ve Twitter’ı satın aldıktan sonra bütün yönetim kurulunu feshetti. Yani Elon Musk, Twitter’ın artık tek sahibi ve tek yöneticisi. Peki uzaya mekikler fırlatıp devletlerle yarışan, elektrikli otomobil piyasasına yön veren ve insan beynine çip takma hayali kuran bu adam, Twitter’ı neden satın aldı? Bunu anlatmadan önce tek cümleyle cevabını vereyim: Elon Musk Twitter’ı, dedesi için satın aldı.
Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının dedesiyle ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Bu sorunun cevabı Elon Musk’ın dedesinin kim olduğunda gizli. Elon Musk’ın anne tarafından dedesi Joshua Haldeman. Haldeman, 80 yıl önce Kanada’daki teknokrasi hareketinin liderliğini yapmış biri. Peki teknokrasi ne demek?
Teknokrasi, yönetimin mühendisler ve bilim insanları gibi teknik uzmanların elinde olduğu bir yönetim şekli. Yani teknokratlara göre yönetim politikacılardan alınıp, iş adamlarına ve mühendislere verilmeli. Ve Elon Musk da tıpkı dedesi gibi günümüzün en büyük teknokratlarından birisi, nasıl mı? Elon Musk ürettiği Tesla otomobillerle elektrikli otomobil sektörüne öncülük yapıyor.
. Bir yandan insan bedeninin kusurlu olduğuna ve bu kusurların beyne takılacak çiplerle giderilebileceğine inanıyor. Önceleri sadece devletler uzaya mekik fırlatabilirken, bugün Elon Musk kendisine ait mekikleri uzaya fırlatabiliyor. Hatta, 2019’da Marsı kolonize ederek, orada bir mars teknokrasisi inşa etmekten bahsediyordu.
İşte aynı dedesi gibi teknokrat olan Elon Musk, dünyanın en popüler sosyal medya platformu Twitter’ı satın aldı ve satın aldıktan sonra “Kuş özgür” şeklinde tweet attı. Çünkü Elon Musk, twitter’ın ifade özgürlüğüne izin vermediğini ve kendisinin Twitter’ı özgür bir platforma dönüştüreceğini söylüyordu. Hatta hesabı askıya alınan ABD eski başkanı Donald Trump ve birçok kişinin hesaplarındaki engeli kaldıracağını ilan etmişti. Peki, Elon Musk Twitter’ı gerçekten özgürleştirmek mi istiyor?
Hayır. Sadece bir milyarder gibi gözükmesine rağmen, bir teknokrat gibi davranıyor ve ona yönetme gücünü verecek bir çok alana el atıyor. Az önce dediğim gibi, tüm devletler yenilenebilir enerjiye geçerken elektrikli otomobillere öncülük ediyor. Uzaya roketler gönderdikçe, devletleri uzay yarışında geride bırakıyor.
Şu anda dünyadaki bütün internet altyapısı devletlerin kontrolünde. Ama Elon Musk uydular aracılığıyla internet bağlantısı sağlayan teknolojiler geliştiriyor. Örneğin Rusya savaşı sırasında internet bağlantısını kaybeden Ukrayna’ya, Starlink üzerinden internet hizmeti sağlamıştı. Dahası, devletlerin henüz var olmadığı robotik gibi alanlarda da öncü teknolojileri geliştiriyor.
Elon Musk’ın en büyük hedefleri arasında insan beynine çip yerleştirmek ve yapay zekayla desteklenmiş yarı insan yarı robot humanoidler geliştirmek var. Ayrıca Elon Musk, en son Twitter’ı bir süper yazılıma dönüştürme niyetinden bahsetti. Yani hayatınızın her yönüyle dijitalleşmesi ve bütün ihtiyaçlarınızı tek bir telefon uygulamasıyla karşılamanız demek bu. Peki tüm bu süreçleri kim mi kontrol edecek?
Twitter’ı satın alıp, bütün yöneticilerini kovan ve kendisini tek yönetici ilan eden Elon Musk. Teknokratları, yani küresel zenginleri en çok heyecanlandıran şeyse, verilerimiz. Verilerimizi bu kadar kıymetli yapan şey, istihbarat örgütlerine satıldığında çok iyi paralar kazandırması değil. Daha önemli olan şey, bu verilerin, verilerine sahip olduğunuz insanları kontrol etme imkanını da vermesi.
Bu yüzden Elon Musk, twitter’ı daha da özgürleştireceğinden bahsediyor. Çünkü insanları sansürlemek yani söylemek istediklerini söylemelerine izin vermemek değil, insanların gerçekten ne düşündüklerini öğrenmek teknokratların istediği. Teknokratlar, kontrolü ve yönetimi devletlerin elinden nasıl mı alacak? Ellerinde ifade özgürlüğüyle gelecek ve, ne hissediyorsanız ne düşünüyorsanız sizden paylaşmanızı isteyecekler ve siz de hür iradenizle ne istiyorlarsa vereceksiniz.